Pečený čaj pro Jéčko

21. prosince 2013 v 14:44 | Slečna Strange |  Z kuchyně
Vyrábím jedlé dárky. Je to vícéméně můj tichý protest proti přehnaně praktickým a předraženým zbytečbým dárků a celkově proti tomu vánočmímu konzumu. A taky jednoduše proto, že si letos opět se svými spolubydlícími dáváme dárky a mě opravdu nebaví vymýšlet, co z kosmetiky jsem jim ještě nedala. Můj nábad vznikl na základě jistého žertíku s vitamíny a toho, že Jéčko má ráda čajuje.

Měla jsem navařenou zásobu z léta, ale nějkým nedopatřením chemie zafungovala a já z toho mohla tak maximálně pálit načerno pálenku. Nicméně pečené čaje jsou přitažlivé svou variabilitou. Tento recept je tzv. od oka, čili nic neodvažuji, jen všechno sypu jak se mi zamane, jelikož každý máme jiné chutě a ne všechno ovoce je sladké nebo naopak kyselé.

budete potřebovat:
ovoce (je na vás, co zvolíte, já zvolila pomeranče a jablka)
cukr krystal (buď obyčejný, skoricový nebo vanilkový)
koření (skořice, anýz...)
alkohol (rum, vodka, slivovice...)

postup:
  • Ovoce nakrájejte na kostičky. Doporučuji dělat malé, ve výsedném produktu to vypadá líp.
  • Vše dejte do pekáče. Posypte cukrem. Záleží na tom, kolik ovoce máte a jak je sladké. Někdo si potrpí na sladší někdo zase ne. Pokud ovovce je příliš sladké, můžete přidat šťávu z citronu a posléze přisladit.
  • Posypte kořením. Nejběžnější je skořice, protože, co si budeme povídat, voní prostě úžasně. Dále doporučuji hřebíček, badián a anýz (ten voní jako hašlerky).
  • Pečte v rezehřáté troubě na 100°C, dokud se nerozpustí všechen cukr a ovoce nebude krásně měkké.
  • Chvíli před koncem můžete ještě přilít výše zmiňovaný alkohol. Pokud chcete z něj něco mít, nenechávejte jej v troubě moc dlouho, jinak budete mít pouze aroma.
  • Dáváme do skleniček na marmeládu a obrátíme, aby se zatáhlo víčko.
  • Výsledný čaj připravujeme následovně: 3-5 lžiček zalijeme horkou vodou a pijeme :). (ale opět záleží jak velký hrnek máme, takže doporučuji si vychytat vlastní dávkování)
Zde je můj čajíček pro Jéčko.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magdaléna | Web | 21. prosince 2013 v 16:47 | Reagovat

Tak tenhle recept/návod sháním už dlouho. Letos už to nestíhám, ale za rok!!!! Určitě! Jablečný bude mnamka :)

2 Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 22. prosince 2013 v 20:25 | Reagovat

Jako dáreček to určitě musí být super :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama